1953 yılında Prof. Dr. Afet İnan ve meslek sahibi yirmi değerli kadının öncülüğünde kurulan Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD), 1968 yılından günümüze kamu yararına dernek statüsünde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kadınlarımızın sosyal ve kültürel hayattaki yerini araştırmak, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin son bulması ve eşitliğin sağlanmasına yönelik araştırma, inceleme ve farkındalık çalışmalarında bulunmak, kadının değişen ve gelişen hayat şartlarına uyumunu arttırmaya yönelik araştırmalar gerçekleştirmek ve mevzuatların uygulanmasına yönelik politikalar üretmek gibi amaçları bulunan derneğimiz, eğitim çalışmaları, konferans ve panellerin yanı sıra yirmi (20) adet yayın gerçekleştirmiştir.
Türkiye’de Kadın Atlası konulu çalışma ile kadının sosyal ve ekonomik durumuna ilişkin temel göstergelerin iki farklı düzeyde haritalandırma çalışmaları yapılmış, kadının sosyal ve kültürel formasyonuna yönelik veriler elde edilmiştir.
KASAİD faaliyetleri arasında, Azerbaycan Kadın Hukuklarını Müdafaa Cemiyeti ile ortak olarak düzenlenen “Azerbaycan kadınının seçimlere aktif ve etkin olarak katılımlarının teşvik mekanizmaları” konulu proje çalışması, kurucularımızdan Prof. Dr. Afet İnan ve Sabiha Gökçen hakkında belgesel yapımı, “Kadın Oyunları ve Öykü” konulu gelenekselleştirdiği yarışmalar gerçekleştirilerek dereceye girenlerin oyun ve öykülerinin kitaplaştırılması ve sahnelenmesi, yerel yönetimlerde kadın kaynaklarını değerlendirme eğitim semineri, yerel yönetimlerde iletişim ve beden dili semineri, derneğimizin 50. Yılı kapsamında “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Karikatürlerde Kadın” konulu kitabın yayınlanması bulunmaktadır. Derneğimiz, “Ulusal Kadın Eğitim Komisyonu” üyesidir. Komisyon ile çalışmalar yapılmış, 1000 kadının katılımı ile Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’ne gidilerek, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşine çalışmalar hakkında bilgi sunulmuştur.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi’nin davetlisi olarak KKTC’ye gidilmiş, üniversitede “Afet İnan Kütüphanesi” açılmıştır. Çankaya Belediyesi’nin işbirliği ile “Afet İnan Parkı” açılmış ve Afet İnan büstü parka yerleştirilmiştir. Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) gölge raporu çalışmalarına “Medya ve Kadın” konulu atölye çalışma grubunun kolaylaştırıcılığı ve raportörlüğü üstlenilmiştir.
Vizyonumuz
Kadınların kazanılmış bütün haklarının korunması, kadın haklarının kadının sosyal hayatına göre şekillendirilerek güncellenmesi için politika üretmeye yönelik araştırmalarda bulunulması, tüm ayrımcılığa dayalı ilişkilerinin sona erdiği, kadınların insan haklarının hayata geçtiği, korunduğu ve savunulduğu, barışçıl ve mutlak eşitliğin sağlanmasına aracılık etmektir.
Misyonumuz
Misyonumuz, bölgesel, ulusal ve uluslararası her platformda, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin son bulması ve ayrımcılıkla mücadele konularında hak bilincini yaygınlaştırmak, kadınların, eğitim, sağlık, adalet, siyaset ve çalışma hayatı alanlarında eşit, güçlü, özgür katılımına katkıda bulunmak ve kadınların insan haklarının korunması ve güçlendirilmesi için savunuculuk yapmaktır.